Фаст-фуд із пробірки атакує

Учені вперше змогли виростити штучний гамбургер. Правда, мало хто зможе собі дозволити такий фаст-фуд – вартість одного гамбургера вагою 143 г становить близько $ 385 тисяч. Гамбургер виготовила з яловичини, яку виростили зі стовбурових клітин, команда вчених під керівництвом професора Марка Поста з університету Маастрихта. Гроші на експеримент дав на умовах анонімності бізнесмен. Саме він може стати першим, хто вже наступного тижня спробує штучний гамбургер на смак.

 

Вирощувався фаст-фуд у чотири етапи. На першому із м’язів корови були взяті стовбурові клітини. Потім їх тримали у спеціальному живильному бульйоні, поки вони не розмножилися багаторазово, створивши таку-собі липку тканину. На третьому етапі в отриманої речовини за допомогою аналога фізичних вправ наростили м’язи. Потім три тисячі смужок м’яса змішали з тваринним жиром, вирощеним подібним чином, і приготували з цього гамбургер.

Увесь процес зайняв у вчених лише шість тижнів. За їх прогнозами, вже через 10 років такий фаст-фуд стане загальнодоступним. Правда, вирощене м’ясо поки що більше схоже за своєю структурою на кальмарів або гребінці, ніж на справжню телятину.

На думку Поста, штучна їжа допоможе розв’язати проблеми м’ясної промисловості і компенсує  попит на білок. “Зараз ми використовуємо 70 % усіх наших сільськогосподарських потужностей на вирощування худоби. Нам потрібна альтернатива. Якщо ми нічого не зробимо, м’ясо стане доступне лишень багатіям”, – заявив учений.

“Усе зводиться до того, що тварини надто неефективні при перетворенні рослинних білків на тваринні білки. Це сприяє зростанню ціни на м’ясо. Вважається, що новий формат м’ясних продуктів підійде навіть для вегетаріанців, і організації із захисту тварин уже дали своє схвалення на це”, – додав Пост .

Нагадаємо, раніше в британській фірмі Modern Meadow заявили, що протягом найближчих п’яти років на прилавках магазинів можуть з’явитися речі, зроблені зі справжньої шкіри, вирощеної в лабораторії. Також компанія пообіцяла зайнятися вирощуванням штучного м’яса.

За матеріалами Утро.ru , http://pedpresa.com.ua

Поділитись матеріалом у соціальних мережах:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Коментарі із Facebook

Залишити відповідь